GMINA STOSZOWICE
ATRAKCJE TURYSTYCZNE
POLECAMY
BIULETYN INFORMACYJNY
PROJEKTY WSPÓŁFINANSOWANE PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ
Kamery na żywo
Stacje pogodowe
Obrady Rady Gminy
Szczepienia przeciw COVID-19
Projekty finansowane z budżetu państwa
Projekty współfinasowane przez Lasy Państwowe
Projekty współfinansowane z budżetu województwa
2017-04-28 10:05:03
Od kilku lat pszczoły miodne są zagrożone, co wynika głównie z zanieczyszczenia środowiska oraz używania środków chemicznych w rolnictwie.
Dlaczego pszczoły są tak ważne dla Ziemi? Odpowiedź jest prosta – bez owadów zapylających nie byłoby roślin i poprawnie działającego ekosystemu. A jeśli nie będzie przyrody wytwarzającej tlen, to marny los człowieka. Szacuje się, że pszczoły zapylają minimum 1/3 upraw żywności. Zniknięcie pożytecznych owadów oznaczałoby, że nie będzie jabłek, truskawek, czy pomidorów.
Pszczoły są zagrożone przede wszystkim przez nadmierne pryskanie chemią roślin oraz pasożyty. Używanie środków chwastobójczych na dużych połaciach upraw nie daje pożytku dla owadów. Zdarzają się też pasożyty, które zabijają pszczoły. Przyszły one do nas z Azji i europejska pszczoła miodna nie jest na nie uodporniona, choć teraz stosuje się przeciwko nim środki lecznicze.
Głównym zagrożeniem dla pszczół jest chemia. Chodzi tu o środki owadobójcze, które są stosowane na terenach uprawnych. Mają one na celu ochronić roślinę przed pasożytami, dając przy tym skutki uboczne w postaci śmierci pszczół. Najbardziej znaną trucizną na owady zapylające jest grupa substancji znanych jako neonikotynoidy, które wnikają do organizmu rośliny. Często takimi środkami pryska się nasiona, co powoduje, że w późniejszym wzroście te substancje nadal utrzymują się w łodydze i liściach, ostatecznie trafiając do pyłku i nektaru zbieranego przez owady. Zebrany potem przez pszczołę pyłek może zawierać pozostałości pestycydów. Pyłek kwiatowy to główne źródło białka dla owadów i jest on niezbędny w procesie odżywiania. Chemia w pyłku powoduje trwałe, negatywne zmiany w organizmie. Pszczoła może utracić zdolność gromadzenia pokarmu, nie będzie w stanie znaleźć drogi powrotnej do ula oraz mieć uszkodzoną pamięć węchowo-smakową. To wszystko prowadzi do większej śmiertelności owadów.
W celu ochrony tych pożytecznych owadów rolnicy powinni używać środków chemicznych o krótkiej kadencji oraz pryskać swoje uprawy wieczorami, aby jak najmniejsza liczba pszczół była zagrożona. Pszczoły latają głównie w dzień, czasem po zachodzie słońca, głównie jednak przy temperaturze powyżej 12 stopni Celsjusza i nasłonecznieniu. Rośliny dają nektar w temperaturze od 16 do 28 stopni, a o to przecież chodzi pszczołom miodnym. Łatwo więc wyliczyć, kiedy będzie latało najwięcej owadów.